Ryanair kvôli spornej kontrole posádok zruší 13 letov z Budapešti

03.03.2012 Celý región

Budapešť 2. marca (TASR) – Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair po spore s letiskovými orgánmi v Budapešti zruší v nadchádzajúcich dvoch týždňoch 13 spojov. Ako dnes informoval maďarský server hvg.hu, maďarská letisková pohraničná stráž trvá na tom, že členovia posádky lietadiel musia po každom prílete vystúpiť a absolvovať kontrolu.

Kontrola dokladov a bezpečnostná kontrola pri každej otočke je podľa Ryanairu úplne zbytočný proces, ktorý nenariaďuje žiadna norma Európskej únie. Ryanair lieta na 170 letísk členských krajín EÚ a na žiadnom z nich podobné kontroly nezaviedli, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

V prípadoch, kedy posádky majú na otočku v Budapešti iba 25 minút, spôsobuje kontrola meškanie odletu. Ryanair písomne informoval spoločnosť Budapest Airport (BA), že túto kontrolu bude v prípade iba 25-minútovej prestávky na írskych letoch a spojoch do Veľkej Británie od 1. marca ignorovať. BA v reakcii na takýto krok nepovolila štart letom Ryanairu do Manchestru a Baden Badenu.

Ryanair nemieni obnoviť lety až dovtedy, kým maďarské orgány nezmenia predpisy. Posádky 13 zrušených letov sú podľa vedenia leteckej spoločnosti maďarskými zamestnancami a teda každý začiatok pracovnej zmeny prejdú uvedenými kontrolami a takisto aj pri jej ukončení.
 

Vyberte región